12 May 2015

Blokhutvillage – Van toevalstreffer naar succesvolle webshop

Toen tractorchauffeur Jan Van Kooten ruim tien jaar geleden het idee opperde om schuttingen te gaan verkopen via Marktplaats, had partner Hanneke nooit kunnen vermoeden waar dit toe zou leiden. Hanneke van Kooten: “Direct na het plaatsen van een advertentie op Marktplaats was duidelijk dat we een zeer gewild product in handen hadden. Na de verkoop van de eerste schuttingen stroomden er steeds meer aanvragen binnen en zijn we de taken onderling gaan verdelen. Ik hield mij overdag een paar uur bezig met het beantwoorden van de reacties via Marktplaats en het verwerken van orders en Jan was ‘s avonds na zijn werk nog druk met het bezorgen van de bestellingen.”

Niet gehinderd door het ontbreken van internetkennis

Geleidelijk, nadat ze zich hadden bewezen in de ‘wereld’ van de schuttingen kreeg het stel ook steeds meer vraag naar blokhutten. Hanneke: “We hebben toen door het plaatsen van een aantal blokhutadvertenties getest of dit inderdaad ook zo’n vlucht kon nemen. Dit bleek het geval. Ook dit product was een schot in de roos. Omdat we ruimte nodig hadden om alles te showen, huurden we een klein stukje grond waarop we een blokhut en wat schuttingen plaatsten. Na een jaar huurden we een grotere loods in Numansdorp en zaten we al op de duizendste Marktplaats advertentie.” Binnen een jaar had Jan zijn baan opgezegd om zich volledig te richten op de nieuwe onderneming en ook Hanneke werd fulltime ingezet. Het werd tijd voor extra medewerkers en een tweede vestiging in Wommelgem (België) werd geopend, al snel gevolgd door een derde in Strijen. Vorig jaar opende de vierde vestiging in Velp haar deuren en onlangs, tien jaar na het plaatsen van de eerste advertentie, werd de opening van het vijfde Van Kooten Tuin en Buiten Leven filiaal in Hillegom gevierd.

“ Een toevalstreffer – de verkoop van één schutting – resulteerde in een succesvolle online onderneming”

Inmiddels zijn de winnaars van de Admarkt Topaward 2015 niet alleen meer gespecialiseerd in blokhutten en schuttingen, maar is het assortiment uitgebreid met nog veel meer producten die te maken hebben met het buitenleven zoals overkappingen, chalets, veranda’s, buitenverblijven, houten bergingen, tuinmeubelen, loungesets en andere aanverwante artikelen. Naast de verbreding van het assortiment is ook eind 2012 de directie uitgebreid met de komst van zwager Benjamin als compagnon. en vormen ze sindsdien gedrieën het dreamteam.

Dat het mogelijk is om succesvol te zijn zonder internetkennis bewijzen Jan en Hanneke van Kooten als geen ander. “ Het ontbrak ons volledig aan ervaring met internet. We hadden destijds niet eens een website! Toch hebben wij dankzij de inzet van Marktplaats bij de start van ons bedrijf, een groeiende onderneming kunnen ontwikkelen met veertig medewerkers en een jaaromzet van dertien miljoen euro. Die website is er inmiddels uiteraard wel”, lacht Hanneke.

Kan niet bestaat niet

Het ambitieuze stel is nog lang niet uitgegroeid. Binnen vijf jaar willen ze marktleider Benelux zijn op het gebied van schuttingen, blokhutten, chalets en veranda’s met minimaal tien filialen verspreid over Nederland en België. Hanneke kan kort zijn op de vraag hoe ze dat gaan doen: “Door veel te blijven adverteren, door het leveren van goede producten en service en door te denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Kan niet bestaat bij ons niet.”

Wilt u ook meer succes behalen met uw webwinkel? Meer naamsbekendheid en meer traffic genereren? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden!

Succes behalen met uw (web)winkel!

de Ondernemersdesk

088 008 26 26

Bereikbaar: maandag t/m vrijdag 08:30 - 18:00
en zaterdag 10:00 - 16:00