21 September 2016

De volgende stap in telefonische leadopvolging

Marktplaats levert dagelijks 72.000 leads richting Autobedrijven. Denk hierbij aan e-mails, websitebezoeken en telefonische leads. Maar hoe zorg je er als autobedrijf voor dat je deze leads goed opvolgt en daarmee de kans op een uiteindelijke verkoop optimaliseert? We hebben collega en branche expert Paul de Vries gevraagd naar de drie belangrijkste tips bij het opvolgen van een telefonische lead.

Drie belangrijke tips om een telefonische leads succesvol op te volgen

Een telefonische lead resulteert vaker dan andere leads in een gemiste kans voor autobedrijven. Voor de fysieke lead is het meteen duidelijk wat doen en voor een online lead wordt vaak een derde partij zoals Nieuweautokopen.nl ingeschakeld. Bij een telefonische lead ligt het echter anders. Uitvoerig onderzoek bij Marktplaats Zakelijk heeft aangetoond dat de telefonische lead de meest converteerbare lead is binnen een tijdspanne van twee weken. Anders gezegd, 70% van de telefonische leads koopt ergens binnen twee weken een auto. Belangrijk om deze tijdig en secuur op te volgen. Hierbij drie belangrijke tips om daar in de slagen:

  1. Meet het aantal binnenkomende leads

Het is tegenwoordig zeer gebruikelijk om alles door te meten, ook het aantal binnenkomende telefonische leads. Dan kan met behulp van Call Tracking. Met Call Tracking kun je iedere lead, ongeacht uit welke campagne deze afkomstig is, monitoren. Je kunt zien wanneer je leads bellen, hoe lang de gesprekken duren, de gemiste gesprekken en niet onbelangrijk de telefoonnummers van degenen die gebeld hebben. Zo zie je ook hoeveel van die kansrijke leads je niet hebt opgevolgd en dus gemist zijn.

  1. Duidelijke routing

Veel autobedrijven gebruiken of een telefonist(e) of een Interactive Voice Response (IVR) systeem, beter bekend als spraakcomputer, echter ontbreekt een duidelijk proces om de lead op de juiste wijze te verwerken. Probeer in ieder geval direct om de klantgegevens te achterhalen en de reden waarom de klant belt, Call Tracking helpt hier ook bij. Zo kun je de verkoper goed informeren en creëer je een kans om de lead op een later moment terug te bellen. De data is echter het meest belangrijk en dient altijd in jouw CRM systeem terug te vinden zijn als ‘opportunity’.

  1. Speel in op behoefte van de klant

Onderzoek bij Marktplaats heeft nog iets anders aan het licht gebracht. Namelijk dat 15% van de leads belt tussen 12:00 en 13:00 uur en dat 10% van de leads ophangen binnen vijf seconden. Met Call Tracking kan dit eenvoudig voorkomen worden. En wist je dat nog eens 20% van de leads belt na 18:00 uur? Inderdaad, tegenwoordig belt de klant gewoon wanneer het hem of haar uitkomt! Kortom, het is onze taak om deze leads op te volgen en Call Tracking helpt daarbij. Dankzij Call Tracking heb je de belangrijkste data van iedere lead beschikbaar en kun je succesvoller met jouw meest waardevolle leads omgaan!

Gebruik deze tips en haal het maximale uit jouw telefonische leads.