Terug naar overzicht

Marktplaats ook in 2021 het meest populaire platform

Marktplaats ook in 2021 het meest populaire platform voor het kopen en verkopen van auto’s onder consumenten.

Het is van enorm belang om te weten van consumenten wat zij denken en doen. Om die reden heeft Marktplaats een onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld om dit elk kwartaal door te meten. In dit onderzoek worden 600 mensen ondervraagd die in de afgelopen 12 maanden hebben overwogen om een auto te kopen of verkopen. Deze mensen weten uiteraard niet dat dit onderzoek in opdracht van Marktplaats wordt uitgevoerd. In dit onderzoek worden verschillende vragen beantwoord. We nemen jullie als autobedrijven graag mee door het rapport.

Het begint allemaal met ‘Awareness’, het belangrijkste cijfer luistert naar de naam ‘Top of mind Awareness’ in het kort ‘TOMA’. Hierin vragen we de consumenten ‘welke platformen voor het kopen en/of verkopen van gebruikte of nieuwe auto’s kent u?’, vervolgens registreren we de antwoorden en kijken we welk merk als eerst wordt genoemd. In 56% van de gevallen was dit Marktplaats, het platform wat daar het dichtste bij zat had maar 7% ‘TOMA’. Dit betekent dat Marktplaats maar liefst een 8x hogere ‘TOMA’ heeft!

Vervolgens kijken we naar ‘Consideration’ in goed Nederlands ook wel overweging genoemd. Hier kijken we naar de volgende vraag; ‘Als je morgen een gebruikte of nieuwe auto zou willen kopen of verkopen, welke platformen zou je dan gebruiken?’. Op deze vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Hier zien we dat 91% van de respondenten Marktplaats noemt. In het toegevoegde overzicht kan je zien dat dit ruim hoger is dan andere platformen.

Na ‘Awareness’ en ‘Consideration’ gaan we door naar ‘Penetration’. Welke platformen worden daadwerkelijk gebruikt door consumenten? Hier zien we dat 57% van de consumenten Marktplaats gebruikt, dit is 2x zoveel dan de nummer 2. Dit is iets waar we erg trots op zijn want dit betekent dat bij het adverteren op Marktplaats je minstens twee keer zoveel potentiële kopers bereikt!

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat deze consumenten dan ook de auto vinden die zij zoeken, dit noemen we ‘Success’. Ook hier zien we dat Marktplaats met 26% ruim aan de leiding gaat ten opzichte van andere platformen.


Zorg er dus voor dat jouw voorraad er netjes bij staat. Hier op ons Kenniscentrum geven we gratis tips en advies om er samen met jou voor te zorgen dat je auto-advertenties eruit springen.

Marktplaats is het meest overwogen en meest gebruikte platform onder consumenten. Awareness staat voor de hoeveelheid mensen die een bepaald platform als eerst noemen bij de vraag; ‘Welke platformen voor het kopen of verkopen van auto’s komt er het eerst in je op?’