Succesverhaal

Camera-tweedehands.nl: ‘Alles wat op mijn website staat, wordt automatisch op Marktplaats gezet’

Terug naar overzicht

30 oktober 2023

Camera-tweedehands.nl: ‘Alles wat op mijn website staat, wordt automatisch op Marktplaats gezet’

Als mensen op zoek gaan naar tweedehands spullen, zoeken zij vaak op Marktplaats

Naast zijn drukke baan ging Bart van Noord zo’n 10 jaar geleden op zoek naar een uitdagende hobby. Door een vriend ontdekte hij fotografie. Hij struinde regelmatig Marktplaats af op zoek naar een nieuwere camera of betere lens. “Alles nieuw kopen maakt het een dure hobby en dat wilde ik niet.” Hij ontdekte al snel dat meer mensen op zoek zijn naar goed tweedehands materiaal en daar zag hij een gat in de markt voor zijn bedrijf Camera-tweedehands.nl.

“Via Marktplaats schafte ik apparatuur aan”, herinnert Bart zich het begin van zijn bedrijf. “Ik ging naar mensen toe om bijvoorbeeld een lens over te nemen en dan bleek dat ze meer apparatuur te koop hadden. Ze wilden het liefst alles in één keer verkopen, maar wisten niet goed hoe ze dat moesten aanpakken.” Bart kocht de apparatuur, controleerde het en maakte het schoon. “Daarna zette ik het weer op Marktplaats om te verkopen.”

Vindbaar

Zo reed Bart het hele land door. “Ik haalde de spullen op en verkocht ze vervolgens weer via Marktplaats.” Eerst met particuliere advertenties, maar al snel stapte hij over op zakelijk adverteren met Marktplaats Pro. “Ik maakte een website als basis voor mijn bedrijf. Alles wat ik daarop plaats, wordt daardoor automatisch ook op Marktplaats gezet. Als mensen op zoek gaan naar tweedehands spullen, zoeken zij vaak op Marktplaats. Het is voor mij erg belangrijk om daar goed vindbaar te zijn.”

Betrouwbaar zijn

Tien jaar later heeft de 37-jarige Bart met zijn Camera-tweedehands.nl een behoorlijke klantenkring opgebouwd. Betrouwbaar zijn vindt Bart een belangrijke basis voor zijn bedrijf. “Ik ben open en eerlijk over de status van de producten en ik geef een jaar garantie. Dat geeft vertrouwen en ik denk dat mensen daarom graag terugkomen.” Het komt weleens voor dat Bart dezelfde camera of lens meerdere keren in handen heeft. “We zien spullen twee tot soms wel zes keer terugkomen. Dat is bijzonder, maar door het juiste onderhoud gaat materiaal lang mee. Het is ook mooi dat er op deze manier voor iedere hobbyfotograaf goed materiaal te koop is.”

‘Passieproduct’

Hij kan zich een wens van een van zijn eerste klanten nog goed herinneren. “Ik kwam toen nog vaak bij mensen thuis”, vertelt hij. “Deze meneer had ALS en kon helaas niet meer fotograferen. Hij had veel mooie apparatuur te koop. Omdat hij ooit eens iets bij mij had gekocht, besloot hij contact met mij op te nemen om alles in een keer te verkopen. Hij wilde graag dat zijn materiaal terecht komt bij mensen die net zo van fotograferen houden als hij. Dat zijn bijzondere ontmoetingen die je zeker bijblijven. Hierdoor zeg ik altijd dat een fotocamera een soort ‘passieproduct’ is.”

Heel Nederland

Inmiddels is Cameratweedehands.nl behoorlijk gegroeid. “Ik werkte eerst vanuit mijn schuur en 6 jaar geleden opende ik een locatie in Waardenburg. Daar groeide ik uit waardoor ik inmiddels een grotere locatie in Geldermalsen heb geopend en ook twee medewerkers in dienst heb.” Adverteren op Marktplaats blijft een vast onderdeel van zijn bedrijf. “Op deze manier bereik je mensen in heel Nederland. Daarnaast is het mogelijk om met Marktplaats Pro budgetten en limieten in te stellen voor de advertenties. Zo hou je het zelf in de hand.” Dat was in het begin voor hem ook proberen. “Ik kreeg goede hulp en begeleiding van Marktplaats, dat was ideaal. Daarom adviseer ik iedere ondernemer: durf te proberen!”