Marktplaats Autonieuws

Auto’s adverteren

Marktplaats-chat nu ook in LEF van UnameIT

Terug naar overzicht

18 december 2023

Marktplaats is een belangrijke leadgenerator voor autobedrijven. Des te beter dat de Marktplaats-chat nu probleemloos te integreren is in lead management systeem LEF van UnameIT. “We kunnen sneller reageren en houden overzicht over alle leads. Zo verkopen we gewoonweg meer auto’s”, stelt Rik van der Zee van dealerholding Haaima Hylkema. 

Rik van der Zee en Jorn van den Akker zijn Sales Managers bij Haaima Hylkema, een dealerholding met 15 vestigingen in het noorden van het land. Haaima Hylkema voert de Stellantis-merken en Suzuki. De sales managers werken nu een aantal weken met de koppeling van de Marktplaats-chat aan het LMS, LEF van UnameIT. “Voorheen deed iedere verkoper dat op zijn eigen telefoon via de Marktplaats-app”, vertelt Rik. “Maar dan missen we het overzicht en niet iedereen is bereid om ‘s avonds of op zijn vrije dag nog berichtjes van klanten te beantwoorden.” Het gevolg is dat leads af en toe tussen wal en schip raakten, of dat beantwoording te lang duurde. Zo verlies je potentiële kopers. Rik: “Sinds de koppeling er is houden we het overzicht in LEF. Overdag volgen we de leads heel snel op. En elke avond heeft een van de salesmensen leaddienst tot 21.00 uur. We hebben weleens metingen gedaan en er is een rechtstreeks verband tussen conversie en de snelheid van reageren.”

Overzicht bij 15 vestigingen

Met 15 vestigingen en nog veel meer salesmensen is het behouden van het overzicht over de leads van fundamenteel belang. Rik: “Als iemand vrij heeft krijgen collega’s in het LMS direct een melding als er een vraag binnenkomt. Ze zien meteen de hele conversatie en de klant krijgt snel antwoord.” Ook de inhoud van de reacties is belangrijk, geeft zijn collega Jorn aan. “Reageren via de chat is totaal anders dan via de e-mail. Nu alle chatconversaties van Marktplaats ook in LEF staan kunnen we ook kijken hoe verkopers hun gesprekken opbouwen. Niet dat we daar bovenop zitten, maar als de conversie achterblijft kunnen we op basis van de conversaties wellicht aanbevelingen doen. Vaak kan het toch nog wat scherper.”

Marktplaats is voor Haaima Hylkema de belangrijkste leadgenerator en de conversie is hoog. Dat is niet altijd zo geweest, vertelt Rik. “Een paar jaar geleden twijfelden we zelfs of we wel verder moesten met Marktplaats, zo laag was de conversie. Maar we besloten eerst ook naar onszelf te kijken. Samen met een consultant van UnameIT hebben we stap voor stap bekeken hoe wij de leads opvolgen. Dat proces hebben we structureel verbeterd en daarmee is de conversie enorm gestegen.”

Marktplaats is een kanaal om niet te missen. Uit onderzoek blijkt dat 17% van de Nederlandse autokopers uitsluitend op Marktplaats kijkt, bij het zoeken naar een jonge occasion. Meer dan 8 miljoen Nederlanders hebben de Marktplaats app op hun telefoon. Via de chat stellen ze vragen en dan verwachten ze snel antwoord, zéker bij een zakelijke verkoper.

Snel antwoord op klantvragen

“In de communicatie met klanten is een soepele en snelle opvolging via de chat van groot belang”, vertelt ook Gerret Sanders, senior software developer bij Marktplaats Automotive. “De klant stelt een vraag via de chat en soms zie je dan dat bedrijven via de e-mail reageren. Dat kost je echt klanten, want wie een vraag stelt via de chat verwacht helemaal geen antwoord met de mail. Mensen denken dus al gauw dat je niet reageert en kijken verder.”

Nu de koppeling van de Marktplaats-chat met LEF is gerealiseerd, kan alles via chat verlopen. De klant merkt er niets van, ook niet als zij in de avonduren communiceren met een andere verkoper. “De klant merkt alleen dat hij opvallend snel antwoord krijgt”, concludeert Gerret. Om de koppeling te realiseren werd heel wat werk verzet, vertelt ook Hille Berk, Product Owner van LEF en MAX bij UnameIT. “Dat de klantreis voor de autokoper perfect moet zijn, spreekt voor zich. Daar doen we het voor. Maar ondertussen moest het ook voor de bedrijven volstrekt natuurlijk aanvoelen dat zij de Marktplaats-chatberichten nu vanuit LEF beantwoorden. We willen geen cursussen geven of handboeken maken. De koppeling met LEF maken is één ding, het perfect integreren is een tweede. Iets simpel houden is vaak heel complex.”

Klantcontact is key

Dat UnameIT en Marktplaats daar goed in geslaagd zijn, blijkt ook uit het gesprek met Joep van Beek, Marketing & Sales Manager bij Marco van Beek Premium Cars in Steenwijk. “Bij ons is het klantcontact superbelangrijk. Een eerste indruk maak je maar één keer. Wij hebben altijd zo’n 50-60 auto’s voorradig. Dat zijn jong gebruikte occasions van de exclusieve Duitse merken. De prijzen beginnen bij zo’n 40 duizend euro. De auto’s zijn exclusief, onze klanten ook. Als die bellen of een chatbericht sturen, willen ze direct antwoord, anders ben je ze kwijt. Je kunt het je niet veroorloven iets te laten liggen.” De integratie van de Marktplaats-chat met LEF werd bij Marco van Beek Premium Cars zo’n 4 weken geleden doorgevoerd. Joep van Beek is enthousiast: “We zijn hier met twee mensen die alle leads opvolgen. Dit geeft ons overzicht. En als het nodig is kan de collega het overnemen zonder dat de klant er last van heeft. Voorheen beantwoordde ik de leads van Marktplaats ook in de chat, maar dan op mijn telefoon. Dan sneeuwde er nog weleens een berichtje onder. Dat komt nu niet meer voor.”

“Deze integratie met LEF kunnen we aanbieden bij alle autobedrijven die zowel met Marktplaats als met LEF werken”, vertelt Gerret Sanders. “Zowel voor het autobedrijf als de consument heeft dit alleen maar voordelen.”